Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου

facebook
 


Η υποδοχή των βιβλίων

Μια μικρή σταχυολόγηση απ΄ όσα ειπώθηκαν ή γράφτηκανΓια το βιβλίο: «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821»

mi7

Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» :

Ξενάγηση με τους ήρωες του ΄21

«Με την ιχνηλασία η συγγραφέας, δεν χρησιμοποιεί το εύρημα της «Πόρτας» και των εμπειριών του Νικόλα, συνθέτοντας μόνον ένα γλαφυρό σπονδυλωτό ανάγνωσμα, ιδανικό για τους μαθητές. Η πρώτη ύλη της είναι αμιγώς ιστορική, τεκμηριωμένη, έτσι δίνεται «ελευθέρας» και στους μεγάλους να θυμηθούν, να συγκινηθούν αλλά και να μάθουν. Ενδεικτικά μερικά από τα κεφάλαια: Από το Ιάσιο έως την απελευθέρωση της Καλαμάτας· από τη Γραβιά, την Τριπολιτσά, την πρώτη Εθνική Συνέλευση έως τους Σουλιώτες, τη μάχη στο Πέτα και τις δύο φάσεις του εμφυλίου· από τον Ιμπραήμ και το Μεσολόγγι έως τον Καραϊσκάκη, το Ναυαρίνο, τον Καποδίστρια και τη δολοφονία του.»

Περισσότερα...

Για το βιβλίο: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ»

kp11

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος :

« Με εντυπωσίασε όλως ιδιαιτέρως το πόνημά σας, «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ». Είναι αξιοθαύμαστο το έργο σας, γιατί με τη γλαφυρή πένα σας δίνετε στον αναγνώστη την ευκαιρία να διαβάζει ξεκούραστα ιστορία, χωρίς να κουράζεται με τα πολλά ονόματα και τις αμέτρητες χρονολογίες. Ο δε προσδιορισμός του βιβλίου ότι συνιστάται για ηλικίες εννέα ετών και άνω, μειώνει την αξία του, γιατί, κατά τη γνώμη μου, συνιστάται απεριόριστα για όλες τις ηλικίες και για κάθε πνευματικό επίπεδο.
Αν μπορούσαμε να διαβαίναμε την Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας, με τον εύκολο, μοναδικό και όμορφο τρόπο που εσείς τόσο έντονα περιγράφετε, είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός άνθρωπος θα γνώριζε καλύτερα την ιστορία του, θα διδασκόταν από τα περασμένα λάθη του και τότε θα γινόταν ακόμη καλύτερος».

Περισσότερα...

Για το βιβλίο: «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ»

Εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» :

«… Η γνώση της ιστορίας, η αφτιασίδωτη ερμηνεία της, η νηφάλια διύλιση  των γεγονότων και των συνεπειών τους, βοηθούν τους μεγάλους να αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα το παρόν και τους μικρούς να ετοιμάζονται για τα εσαεί δύσκολα μελλούμενα. Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα από τους μικρούς, με πολλά μηνύματα για τους μεγάλους (που ξεχνούν εύκολα), είναι το πόνημα «Στα Xνάρια των Φιλικών» από τη Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου.
Πρωταγωνιστής και εδώ είναι ο Νικόλας, ένα Ελληνόπουλο της διπλανής πόρτας, γεμάτος απορίες, μ΄ ένα μυαλό ξυράφι που κοιτάει τους άλλους στα μάτια όταν τους ρωτά. Οπλισμένος με το κλειδί που ανοίγει την Πόρτα του Χρόνου - άρα και της Ιστορίας -  επιχειρεί και καταφέρνει (καθαρό μυαλό χρειάζεται προπάντων) καταδύσεις στο παρελθόν, στους χρόνους όπου όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Είναι  ένα βιβλίο γραμμένο με ευαισθησία, γνώση, μεράκι και έξοχο  αφηγηματικό τρόπο…»

Περισσότερα...

Για το βιβλίο: «ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ»

Ο δημοσιογράφος, κ. Νίκος Χατζηνικολάου :

Πρόκειται για ένα βιβλίο που το διάβασα με μεγάλη συγκίνηση και πολλές φορές ένιωσα να ξαναγίνομαι παιδί διαβάζοντάς το. Πιστεύω ότι είναι λογοτεχνία για μικρά και μεγάλα παιδιά όλων των ηλικιών που μπορεί να συγκινήσει τους πάντες. Η Κα Τζοάννου το έχει γράψει με ένα τρόπο πάρα πολύ απλό, δηλαδή πάρα πολύ δύσκολο και η απλότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλου ταλέντου.
Διαβάστε το. Θα σας δώσει στιγμές χαμόγελου, θα σας δώσει στιγμές συγκίνησης. Είναι ένα πάρα πολύ όμορφο ζεστό παραμύθι από το οποίο ο αναγνώστης θα εισπράξει αγάπη και ανθρωπιά.

Περισσότερα...

Για το βιβλίο: «Η μεγάλη αναμέτρηση»

Ο ιστορικός και συγγραφέας, κ. Σαράντος Καργάκος :

… «Το βιβλίο σας είναι γεμάτο τρυφερότητα και απαλή αισθηματικότητα. Θα το έλεγα «μάθημα ανθρωπιάς». Δεν πρόκειται για ένα ξεχείλισμα συναισθηματισμού (ξέρετε να βάζετε σουρντίνα σ΄ αυτό), αλλά για ένα βιβλίο με θαυμάσια πλοκή, που κι΄ αν αυτή ακόμη ξεχαστεί, μένουν ατόφιοι στην ψυχή οι χαρακτήρες. ΄Εχετε δώσει πολλά δείγματα σπουδαίας γραφής. Με την «Μεγάλη αναμέτρηση» βρίσκεστε στις πιο ευτυχισμένες συγγραφικές στιγμές σας.» …

Περισσότερα...