Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου

facebook
 


tzoannouH συγγραφέας Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου γεννήθηκε στην Κουκουνάρα Πυλίας Μεσσηνίας, τελείωσε το Λύκειο της Πύλου και είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και του Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Ελευθέρων Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).

Ζει στην Αθήνα και είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Αχιλλέα Τζοάννου. Εργάστηκε επί σειρά ετών στις Διεθνείς Σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο περιοδικό «ΟΞΥΓΟΝΟ» ως υπεύθυνη των περιβαλλοντικών του σελίδων.

Τα βιβλία της διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Κοινωνικά και Ιστορικά και απευθύνονται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών. Κυρίως όμως είναι αφιερωμένα στις νέες γενιές.

Το πρώτο βιβλίο της Κοινωνικής σειράς με τίτλο «Ιβάν και Πρίγκιπας», καταδεικνύει δύο σύγχρονες πληγές της κοινωνίας μας: Τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και παράλληλα υπενθυμίζει την ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του.
Το δεύτερο βιβλίο της ίδιας σειράς, με τίτλο «Η Μεγάλη Αναμέτρηση», καταγράφει και αντιμάχεται δύο ακόμα κοινωνικές πληγές: Τα ναρκωτικά και το εμπόριο ανθρώπων, που αποσαθρώνουν, χωρίς διακρίσεις, τον κοινωνικό ιστό και απειλούν το μέλλον του.

Τα βιβλία από τηv Ιστορική σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», με τίτλους: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης), «Στα Χνάρια των Φιλικών» και «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821», χάρη στο εύρημα της «Πόρτας», φέρνουν τον αναγνώστη πρόσωπο με πρόσωπο με τους ήρωες που ιστορούν, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του από την πρώτη κιόλας σελίδα. ΄Ετσι, η ιστορική γνώση επιτυγχάνεται κατά τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο, βασισμένο όμως απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα.

Το ταξίδι στην ιστορία εμπλουτίζεται με την έκδοση τεσσάρων εικονογραφημένων βιβλίων, που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, με τίτλους «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», «Κωνσταντίνος Κανάρης», «Νικηταράς» και «Ανδρέας Μιαούλης».
Από την ίδια σειρά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο, με τίτλο «Σμύρνη – Η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας», ως ελάχιστη συμβολή στον ιερό σκοπό διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων (το 2022), από την Μικρασιατική καταστροφή. Για το βιβλίο αυτό η συγγραφέας τιμήθηκε με τον Έπαινο της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Τα βιβλία της Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Άγκυρα».